Innovaatiosta menestykseen – Amazon ja sen tarina

Amazon on yksi maailman innovatiivisimmista yrityksistä. Etenkin vuoden 2015 jälkeen, sijoittajat ovat huomanneet sen potentiaalin ja osakkeen arvo on ollut reippaasti nousujohtoinen.

Amazon yksi niin sanotuista FANG-osakkeista (Facebook, Amazon, Netflix ja Google). Nämä kaikki ovat teknologiayrityksiä, jotka dominoivat toimialojansa ja joiden osakkeiden hinnat on korkealla. Tämä osoittaa sijoittajien uskovan kyseisten yritysten myös jatkavan ripeaa kehitystä tulevaisuudessa.

Tässä artikkelissa käsittelemme kuinka Amazon kasvoi maailman suurimmaksi online-kaupaksi ja kuinka yritys aikoo pitää kilpailuetunsa kovenevaa kilpailua vastaan.

Amazonin juuret

Jeff Bezos perusti Amazonin vuonna 1994 Seattlessa Yhdysvalloissa. Hän oli yksi ensimmäisistä liikemiehistä, joka ymmärsi internetin potentiaalin liiketoiminnan kehittämisessä.

Amazon aloitti liiketoimintansa vain kirjakauppana, mutta suosion rohkaisemana myyntiä laajennettiin muihin tuoteryhmiin. Nykyään Amazonista on mahdollista tilata lähestulkoon mitä tahansa.

Amazon listautui julkiseksi vuonna 1997, joten se oli yksi monista teknologiayrityksistä, jotka olivat merkittävässä roolissa 90-luvun lopun IT-kuplassa.

amazon-ja-it-kupla

Amazonin osuus 1990-luvun lopun IT-kuplassa

Nopeasti listautumisen jälkeen Amazonin osake lähti räjähdysmaiseen nousuun 10-kertaistaen arvonsa alle vuodessa. Tämä kupla kuitenkin puhkesi nopeasti ja osakkeen arvo romahti yhtä nopeasti kuin se oli noussutkin. Täten osakkeen hinta putosi kahdessa vuodessa, vuoden 1999 alun yli 360 dollarista viiden dollarin tuntumaan vuonna 2001. Tämä vei uskon monelta sijoittajalta siihen, että yritys voisi koskaan elpyä tälläisestä pudotuksesta. Tämä pelko on kuitenkin ajan saatossa osoittanut aiheettomaksi.

Amazonin listautumisarvo vuonna 1997 oli suunnilleen €32 miljoonaa. Viime vuonna yrityksen arvoksi arviotiiin 107 miljardia dollaria. Tämä räjähtävä nousu on näkynyt etenkin viimevuosien osakekurssin nousuna.

amazon-osakekurssi

Tätä kaaviota katsoessa 90-luvun lopun IT-kupla ja romahdus näyttää melko vaatimattomalta verattuna viime vuosien nousuun. Tämä nopea kasvu selittyy Amazonin liiketoiminnan nopealla laajenemisella ja kasvulla. Sijoittajat selvästi myös uskovat Amazonin kykenevän jatkamaan innovointia ja kasvua.

Amazon Web Services

Amazon on yksi malliesimerkistä puhuttaessa innovaation tärkeydestä kilpailuedun saavuttamiseksi. Yksi esimerkki tästä on Amazonin Web Services joka on tunnettu pilvipalvelujen tarjoamisesta pienille yrityksille. Web Servicestä on tullut viime vuosina merkittävä osa Amazonin liiketoimintaa. Tämä osoittaa erinomaista innovatiivisuutta Amazonilta ja kykyä olla menestyksekäs useilla eri toimialoilla.

Amazonin tulevaisuus

Amazon rikkoi 100 miljardin dollarin liikevaihtomäärän vuonna 2015. Analyytikot uskovat Amazonin kasvun jatkuvan hyvin nopeana myös seuraavina vuosina. Alla olevassa taulukossa on Amazonin liikevaihto (miljardia dollaria) viime vuosilta ja analyytikoiden arviot seuraaville vuosille.

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Liikevaihto 61,1 74,5 89,0 107,0 136,9 167,4 203,3 237,2

* Vuosien 2017 – 2019 liikevaihtoluvut perustuvat Bloombergin analyytikoiden ennusteisiin.

Amazonin voittokerroin (P/E ratio) on 208 (4.10.2016). Tämä on äärimmäisen korkea luku voittokertoimeksi, ja osoittaa että sijoittajat uskovat liikevoiton ripeään kasvuun. Mikäli Amazon ilmoittaisi heikommista kasvuluvuista, sillä olisi dramaattinen vaikutus Amazonin osakkeen arvoon.

Hyvä tapa saada parempi ymmärrys Amazon osakkeen viime aikaisesti kehityksestä, on verrata sitä S&P 500 indeksiin.

amazon-ja-sp-500-indeksi

S&P 500 indeksi näyttää 500 suuren yhdysvaltalaisen osakkeen kehitystä, joten se vastaa melko hyvin markkinoiden yleistä kehitysvauhtia. Monilla sijoittajilla on ristiriitaisia ajatuksia Amazonin osakkeesta. Se näyttää olevan arvoltaan aivan liian kallis yrityksen tuottavuuteen verrattuna, mutta toisaalta Amazon ei ole näyttänyt minkäälaisia merkkejä kasvutahtinsa hidastumisesta.

Amazonin osakkeen osto Lynxin kaupankäyntijärjestelmässä

Lynxillä on erittäin laaja valikoima erilaisia pörssiyhtiöiden osakkeita, Amazon mukaan lukien. Lynxin asiakkaana voit käydä kauppaa yli 100 eri pörssissä yli 20 massa. Täältä löydät lisätietoa osakkeiden ostamisesta Lynxin kautta.

Tämän artikkelin sisältö ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi ja investointi päätöksiä ei tule tehdä tämän artikkelin perusteella. Artikkelin kirjoittajalle ei ole avoimia positioita edellämainituissa rahoitusvälineissä.

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa