Kasvata tuottoa ja rajoita riskiä: optiostrategia covered call

Yksi helpoimmista ja tunnetuimmista optiostrategioista on kirjoittaa optioita perustuen nykyiseen osakepositioosi. Useimmilla sijottajilla on portfolio, joka sisältää useita osakkeita ja ETF:iä. Jotkut sijoittajat pitävät osakkeitaan pitkään, joka tunnetaan nimellä buy-and-hold-strategia. Toiset sijoittajat tykkäävät sen sijaan spekuloida ja pitävät osakkeita vain lyhyen aikaa.

Voit kasvattaa tuottoasi ja rajoittaa riskiäsi kirjoittamalla covered call-option. Tässä artikkelissa selvennetään covered callin käyttöä esimerkkien avulla.

Optioiden kirjoittaminen: Covered Call

Kuvitellaan, että portfoliossasi on 500 osaketta Unileveriä. Unileverin osakkeen hinta on noussut merkittävästi ja sitä tällä hetkellä vaihdetaan sen korkeimmalla hinnalla vuosiin. Nykyisellä hinnalla 46.83 voisi olla mielenkiintoista myydä joitakin call-optioita, jotka ovat suojattu sinun 500 osakkeella.

Jos myyt 5 call-optiota, joiden toteutushinta on 48 huhtikuulle (erääntyy 21. huhtikuuta) niin saat preemiumin 0,37 EUR per optio. Tämä tarkoittaa sitä, että saat yhteensä 185 EUR tai 0,8% nykyisestä position arvosta. Koska myydyt optiot on suojattu sinun osakepositiolla, niin ylimääräiselle marginaalille ei ole tarvetta. Strategia on tunnettu myös nimellä covered call.

Covered call Unilever

Covered callin vaikutukset

Kuten yllä näkyy saat 37 EUR per optio toteutumishinnan ollessa 48 ja sen erääntyessä kymmenessä päivässä. Mitä voi siis tapahtua ?

Erääntyy alle 48: Jos Unileveriä vaihdetaan 21. huhtikuuta alle 48 EUR:n, optiosi erääntyy arvottomana. Tämä tarkoittaa sitä, että ansaitset täydet 37 EUR. Jos osake olisi pysynyt muuttumattomana n. 46,33 EUR, olisit ansainnut 0,8%. Jos et olisi myynnyt optioita et olisi samaan aikaan ansainnut lainkaan voittoa.

Erääntyy yli 48: Jos Unileveriä vaihdetaan 21. huhtikuuta yli 48 EUR:n, optiosi toteutuu. Olet pakotettu myymään osakkeesi 48 EUR:n hintaan call-option haltijalle. Jos Unilever nousi 50 EUR (+6,7), tulisit myymään Unilever osakkeesi hintaan 48 EUR per osake. Tässä tapauksessa olisit menettänyt kaksi ylimääräistä euroa.

Sijoittajana sinun tulee tiedostaa mitkä liikkeet ovat mahdollisia. Näetkö, että Unileverin osake nousee tulevana perioidina? Jos näin on niin sinun ei tulisi tehdä covered call-optiota.

Jos päätit myydä tämän call-option ja Unilever nousi 49 euroon. Voit myös päättää ”pyöräyttää” (roll over) optiosi. Ostat takaisin kirjoittamasi option ja myyt yhden seuraavassa kuussa. Tällöin et ole pakotetty myymään Unilever osakkeitasi.

Call-option valitseminen

Call-optioita on monia erilaisia, joten on tärkeä miettiä tätä hetken. Ensiksi sinun täytyy valita erääntymiskuukausi. On olemassa optioita jotka erääntyvät viikossa, kuukaudessa/kuukausissa tai vuosissa. Mitä pidempi option erääntymisaika on, sitä isompi preemium.

Option aikavälillä on myös vaikutus aika-arvon laskuun, tunnetaan nimellä Theta. Haluat option, jonka aika-arvo laskee nopeasti. Theta on korkein lyhyen aikavälin erääntymispäivillä.

Optiota kirjoittaessa ideana on, että tulet saamaan koko preemiumin optiosta. Tämä tapahtuu silloin kun optio erääntyy arvottomana. Tämän takia haluat option, jolla on korkea theta, koska tämä optio menettää arvoa nopeasti.

Kuukausi

Valitettavasti option valitseminen ei ole niin helppoa, että valitset vain lyhyimmän aikavälin. Koska preemiumin täytyy olla tarpeeksi korkea verrattaessa välityspalkkiohin. Alla näet preemiumit seuraaville kuukausille.

Kuukausi Preemium
Huhtikuu € 0,36
Toukokuu € 0,65
Kesäkuu € 0,90

Toteutumishinta (strike price)

Toinen valinta on toteutumishinta. Jos valitset at-the-money option, niin saatu preemium on paljon korkeampi kuin out-of-the-money optioon verrattuna. Kuitenkin suurin osa sijoittajista haluaa pitää heidän osakkeensa ja suosii sitä, että optio ei tule toteen. Tämän takia suurin osa sijoittajista etsii out-of-the-moeny optiota. Jos valitset option, jonka totetutumishinta on liian kaukana, niin preemium tulee olemaan liian alhainen. Tämä on nähtävissä alla olevassa kuvassa Unileverin optiolle kesäkuulle.

At-the-money 47 EUR call-optiolle saadaan preemiumiksi n. €1.30,  joka on noin 2.8% verrattuna osakkeen nykyiseen hintaan. Optio on avoinna n. 2,5 kuukautta, joten jos voimme tehdä tämän 5-6 kertaa vuodessa, voimme tehdä mukavaa lisätuloa.

Valitettavasti tämä ei ole taaskaan näin yksinkertaista. Osake ei eräänny toteutumishinnan alapuolelle joka kerta. Tässä tapauksessa, joudut ostamaan optiosi takaisin tappioiden kera, pyöräyttää sen tai sinun täytyy myydä osakkeesi. Loppuen lopulta ei ole olemassa tiettyä sääntöä, joka auttaisi sinua tekemään täydellisen valinnan.

Eräs temppu, jota tykkään käyttää, kun päätän kirjoittaa option on tarkastella option deltaa. Delta antaa sinulle suurpiirteisin todennäköisyyden, että optio erääntyy in-the-money. Call-optio 49EUR kesäkuulle saa delta arvon 0.272, joka viittaa siihen, että todennäköisyys Unileverin erääntymiselle yli 49 EUR on 27%. Suosin optioita joiden delta on alle 0.25, jolloin todennäköisyys ei ole liian suuri.

Volatiliteetti

Viimeinen asia, jonka sinun täytyy hahmoittaa on volatiliteetin vaikutukset. Volatiileilla osakkeilla on korkeimmat premiumit. Jos osake vaivoin liikahti edellisessä periodissa, tulet näkemään todella alhaisia optiohintoja. Tämä voi olla syy sinulle, jotta odotat ennen kuin teet myynti-option.

Alla näet optioiden hintoja kesäkuussa erääntyville optioille (Snap Inc). Nyt at-the-money call-optio tulisi antamaan minulle 2,35$ preemiumin. Tämä viittaa noin 12% tuottoon verrattaessa nykyiseen hintaan. Syy minkä takia preemiumit ovat näin korkeella on se, että osake on paljon volatiliteetimpi kuin Unilever.

Ansaitse enemmän

Covered call -strategia on helppo tapa ansaita lisätuloja osakkeillesi ja ETF:llesi. Koska optiot ovat suojattu osakkeilla niin riski on rajoitettu. Yritä ajatella mitkä tekijät vaikuttvat option hintoihin ennen kuin myyt satunnaisen option.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita  

Youri Sleutel

Youri Sleutel

Sijoitusasiantuntija

Youri toimii sijoittamisen asiantuntijana Lynxillä. Hän kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen. Tämän lisäksi Yourin vastuulla on kaupankäyntijärjestelmien opastusvideoiden teko.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa