Applen tulevaisuus – mitä tekee hopeinen omena?

Sijoittajien kiinnostus on taas viime aikoina suuntautunut hopeiseen omenaan. Spekulaatiot ovat käyneet kuumina siitä, millainen tulee olemaan Applen tulevaisuus. Uusimmat iPhonet ovat juuri äskettäin julkaistu. Onko näistä uusiksi huipputuotteiksi?

IPhone-puhelimien myynti laskuun  Applen tulevaisuus

Alkuvuodesta yritys kertoi, että sen iPhone-puhelinten myynti kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun sitten vuoden 2007, jolloin he julkaisivat ensimmäisen puhelimensa. iPhone-toimitukset olivat vuoden ensimmäisen kalenterineljänneksen aikana 51,2 miljoonaa kappaletta, mikä oli 10 miljoonaa kappaletta vähemmän kuin vuoden 2015 tammi-maaliskuussa.

Apple on pitkälti riippuvainen puhelimistaan, sillä niiden liikevaihto vastaa noin kahta kolmasosaa yhtiön koko liiketoiminnasta. Näin iPhone-puhelinten myynninlasku tarkoitti myös Applen liikevaihdon ja tuloksen jäämistä vuodentakaisesta. Applen liikevaihdoksi muodostui alkuvuonna 50,6 miljardia dollaria, kun taas nettotulos oli 10,5 miljardia. Vuonna 2015 vastaavat luvut olivat 58 miljardia ja 13,6 miljardia.

Applen tulevaisuus

Hopeisen omenan vuosi

Vuosi alkoi vaikeasti Applelle ja sellaisena se on jatkunut tähän päivään saaakka. Applen luotsaamista älykelloista ei ole ainakaan vielä tullut hittituotteita ja puhelinmyynti on laskenut nyt kolme vuosineljännestä peräkkäin. Tänä vuonna yhtiö on myynyt 7.7 prosenttia vähemmän puhelimia viime vuoteen verrattuna. Mikä vaikutti myyynnin laskuun?

Yksi syy löytyy kuluttajien kiinnostuksen puutteesta vaihtaa iPhonejaan uusimpiin malleihin. Myös Applen tekemät muutokset ovat aiheuttaneet raivostumista kuluttajien parissa. Alkuvuodesta kuluttajien korviin kantautuivat huhut, joiden mukaan Apple aikoo jättää perinteisen kuulokeliitännän kokonaan pois tulevista iPhone-malleista. Suivaantuneet kuluttajat perustivat nettiaddressin SumOfUs-palveluun tavoiteenaan saada Apple perumaan aikeensa. Apple sai haukkuja niin asiakkaiden riistämisestä kuin luonnon tuhoamisesta. Suurimman romahduksen Apple koki Kiinan markkinoilla sekä kehittyneillä Aasian markkinoilla.

Kiina on ollut tunnetusti yksi Applen tärkeimmistä markkina-alueista, mutta viimeaikaiset tulokset paljastivat, että tulos Kiinassa oli laskenut 8,8 miljardia dollaria viime neljänneksellä, mikä tarkoittaa 33 prosentin laskua edelliseen vuoteen verrattuna. Syitä tähän laskuun voidaan hakea Applen kilpailijoista, kuten Huaweista tai Opposta, jotka tarjoavat muun muassa pikalatausta, isoa tallennustilaa sekä useamman sim-kortin tukea. Samaan aikaan nämä puhelimet maksavat huomattavasti vähemmän kuin Applen tuotteet.

Uudet mallit

Pitkän odottelun jälkeen Apple julkisti uudet iPhone-mallinsa, iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan. Aiemmat huhupuheet pitivät paikkansa ja malleissa ei ole ollenkaan erillistä kuulokeliitäntää. Ratkaisuksi Apple julkaisi 179 euroa maksavat langattomat AirPods-kuulokkeet, jotka eivät todennäköisesti tyydytä kuluttajia, jotka kirjoittivat nimensä nettiaddressiin.

Tämän lisäksi uusimmat mallit hylkivät pölyä ja vettä, sekä akku on kestää pidempään kuin aiemmissa malleissa. Näyttö on myös entistä kirkkaampi, ja puhelimen prosessorin väitetään olevan jopa 120 kertaa nopeampi kuin ensimmäinen iPhone. Yllättikö Apple muutoksillaan? Monien mielestä uusimmat puhelimet eivät ole tarpeeksi innovatiivisia. Seuraavassa kaaviossa näemme kuinka sijoittajat reagoivat uuden iPhone 7:n julkaisuun:

apple-osakekurssi

Applen osakekurssi kääntyi julistuksen jälkeen laskuun tämän jälkeen puhelinoperaattorit T-Mobile & Spring ilmoittivat, että uudelle iPhone 7-mallille on enemmän kysyntää kuin edeltäjälleen, joka sai osakekurssin nousemaan 10 % viikon aikana. Ensimmäistä kertaa historiansa aikana Apple ei kuitenkaan tahtonut julkaista ennakkomyynnin tuloksia.

Viikko sitten JP Morgan ilmoitti, että Applen kurssi laskee alas, koska kukaan ei vielä tiedä onko iPhone 7-puhelimesta menestytarinaksi. Saman päivän aikana osakkeen arvo tippui 1 %.  Viime päivien aikana Applen osakekurssi on kuitenkin jälleen piristynyt.

Applen tarina riippuu paljon Kiinan markkinoista. Analyytikkojen mielestä Applen mahdollisuudet kääntää puhelinmyyntinsä nousuun uudella puhelimella näyttävät heikolta, mutta toisaalta kysynnän määrä viittaa päinvastaiseen suuntaan.

Applen verosotkut

Hopeisen omenan suosiota on nakertanut viimeaikaiset uutiset yrityksen veroeduista. Äskettäin tokiolaisviranomaiset määräsivät Applen iTunes-yksikön maksamaan 105 miljoona euroa lisäveroja. Tietojen mukaan iTunesin ilmoittamat tulot Japanista eivät olleet paikkansa pitäviä. Japanin yleisradion NHK:n mukaan veroviranomaiset ovat tulkinneet, että Applen yksikkö ei ole maksanut lähdeveroa kaikista iTunes-maksujen kautta kertyneistä tuotoista. Sen mukaan osa tuotoista on lähetetty Applen yksikköön Irlantiin maksuna ohjelmistolisenssistä.

Tätä ennen Euroopan kommissio oli päättänyt, että Apple joutuu palauttamaan 13 miljardin euron laittoman verohelpotuksen, jonka yritys oli saanut Irlannista. Sekä Apple, että Irlanti vaativat päätökseen muutosta. Apple on arvokas brändi, jonka takana on nerokas markkinointi. Mikäli yritys tahtoo säilyttää tuon brändin, ei tämän kaltaisia verosotkuja tulisi tapahtua tulevaisuudessa. applen tulevaisuus

Vahva yritys Applen tulevaisuus

Huolimatta siitä, että iPhone-puhelimien myynti on ollut laskussa koko 2016 vuoden ajan, Applea voi silti kuvailla vahvaksi yritykseksi. Jopa sijoittajaguru Warren Buffett päätyi ostamaan 9,81 miljoonaa Applen osaketta vuoden alussa ja hän jos joku tunnetaan taipumuksestaan sijoittaa vahvoihin ja tunnettuihin yrityksiin.

Applen kolmas neljännes sujui myöskin odotuksia paremmin. Applen liikevaihto tippui 15 prosenttia vuoden takaisesta 42, 4 miljardiin, kun markkinaodotus oli 42,1 miljardia. Applen nettotulos laski 27 prosenttia 7,8 miljardiin dollariin eli 1,42 dollariin osakkeelta kun analyytikot odottivat 1,39 dollarin tulosta. Loppuvuodeksi Applelle ennustetaan hiukan parempaa nousua, joten ehkä hopeiseen omenaan sijoittaminen ei ole hullumpi idea.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita

Jenna Rutanen

Jenna Rutanen

Yhteyspäällikkönä

Jenna Rutanen toimii yhteyspäällikkönä Lynxin suomalaisille asiakkaille. Jenna kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen ja sijoitustuotteisiin liittyen Lynxin suomenkielisille sivuille.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Yhteystieto ikoni Soita
+358 (0)9-4245 1439
Yhteystieto ikoni Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Yhteystieto ikoni Keskustele
chatissa