Sijoittaminen: Miten voittaa indeksi osingoilla

Osingot muodostavat merkittävän osan osakemarkkinoiden voitoista. Tämä käy selväksi, kun verrataan esimerkiksi DAX-hintaindeksiä ja DAX-tuottoindeksiä. Musta viiva kuvaa DAX-osakkeiden pelkkää hintakehitystä,  kun taas vihreä viiva on tulosindeksi, joka huomioi myös osingot.

DAX hintaindeksin kehitys versus DAX tuottoindeksin kehitys. Lähde: TWS. Tallennettu: 20.1.2022.

On selvää, että osingoilla on merkitystä. Parhaimmassa tapauksessa osinkojen, sekä itse osingon, tulisi kasvaa myös vuosien kuluessa. Kriteerit täyttäviä yrityksiä löytyy pääasiassa Yhdysvalloista.

Vuosikymmeniä osinkoja kasvattaneet yritykset

Artikkelissa etsitään osakkeita, jotka ovat nostaneet osinkojaan ja kasvaneet myös samalla indeksin tahdissa tai sitä paremmin. Myös riskien minimoimiseen kiinnitetään huomiota. Kriteerit täyttävillä yrityksillä pitää olla siten liiketoimintamalli, joka tuottaa voittoa taloussyklin kaikissa vaiheissa sekä myös erilaisten kriisien aikana.

Ensi silmäyksellä näyttää tuskin mahdolliselta yhdistää näitä toivottuja ominaisuuksia yksittäisissä osakkeissa. Yhdysvalloissa vain 50 yli 8 000 pörssiin listatusta yrityksestä täyttää nämä kriteerit ja on siten ansainnut osinkoaristokraatin arvonimen, kun taas esimerkiksi Saksassa vain Fresenius on onnistunut tässä.

Mikä on osinkoaristokraatti?

Näille osakkeille on ominaista, että osinkoa on nostettu jatkuvasti vähintään 25 vuoden ajan. Tästä voidaan tehdä tärkeitä johtopäätöksiä:

Yritykset ovat pystyneet kasvamaan vuosikymmeniä, ne ovat myös selvinneet useista kriiseistä ja tuottaneet jatkuvasti omistajille jaettavaa pääomaa. Liiketoimintamallin on tähdättävä pitkän aikavälin menestykseen, ei seuraavaan vuosineljännekseen. Tämän pitäisi olla kaikkien sijoittajien etu.

Yrityksillä on yleensä vahva tai jopa hallitseva asema toimialallaan. Warren Buffett on kuvaillut, että tämän kaltaisilla yrityksillä on ”vallihauta”. Toisin sanoen yrityksillä on este, joka estää kilpailijoita viemästä niiltä markkinaosuutta.

Yksinkertainen esimerkki kilpailuedusta on osinkoaristokraatti Coca-Colalla. Lukemattomat kilpailijat eivät ole onnistuneet tuomaan markkinoille menestyksekkäämpää virvoitusjuomaa, ja jäljitelmätuotteet jäävät kauas kokiksen menestyksestä.

Coca Colasta on tullut standardi, joka on lähes kulttuurisesti juurtunut. Samaan aikaan yrityksellä on erinomainen infrastruktuuri, eikä tuotteen hinta merkittävästi eroa kilpailevien tuotteiden hinnasta. Warren Buffettin sanoin: “Eikö Coca Cola ole mielestänne pennin verran arvokkaampi kuin Joe’s Cola”? Kun annoksia myydään 1,9 miljardia päivässä, pienikin marginaali tuottaa valtavia voittoja.

Korkean tuoton tarjoava turvallinen sijoitus

Osinkoaristokraatit ovat tuottaneet paremmin kuin laajat markkinat pitkällä aikavälillä, mutta niiden kurssitappiot ovat olleet pienemmät heikkoina markkina-aikoina. Artikkelin lopussa on yleiskatsaus, joka sisältää kaikki osinkoaristokraatit Yhdysvalloista.

Osinkoaristokraatit sopivat sekä aloittelijoille että kokeneille sijoittajille. Nämä osakkeet ovat erinomaisia perussijoituksia, jotka tarjoavat sijoittajille osinkoja, minkä lisäksi ne ovat yleensä suhteellisen vakaita. Osinkoaristokraattien avulla sijoittaja voikin helposti tavoitella vakaata passiivista tuloa.

Mitä yhdysvaltalaisia osinko-osakkeita ostaa nyt?

Osinkoaristokraatit ovat suosittuja kaikenlaisten sijoittajien keskuudessa, joten niitä löytää harvoin alhaisilla arvostustasoilla. Korkeita osinkoja maksava yritys, jolla on lisäksi vielä vakaa liiketoimintamalli joutuu paineen kohteeksi yleensä ainoastaan silloin, jos koko sektori menettää sijoittajien suosion.

Mitkä osinkoaristokraatit ovat tällä hetkellä aliarvostettuja, tarjoavat korkeimmat osingot tai jopa korkean kasvun?

Missä ovat korkeimmat osingot?

Tarkastellaan ensin mitkä yritykset tarjoavat korkeimmat osingot.

Ohjauskorot ovat toistaiseksi edelleen lähellä nollaa, eikä joukkovelkakirjoista saa monissa tapauksissa enää lainkaan tuottoa. Siitä huolimatta markkinoilta löytyy edelleen osakkeita, jotka tarjoavat korkeita osinkotuottoprosentteja.

Korkeat osingot ovat tietysti entistäkin houkuttelevampia osinkoaristokraattien kohdalla, koska nämä yhtiöt ovat nostaneet osinkojaan johdonmukaisesti vuosikymmenien ajan. Tätä voidaan odottaa myös tulevaisuudessa.

Samalla on kuitenkin tiedostettava, että yritys voi harvoin maksaa valtavia summia ja kasvaa samaan aikaan voimakkaasti. Sijoittajan onkin päätettävä, mitä hän yrityksiltä odottaa.

Yritys Kaupankäyntitunnus Osinkotuotto-%
AT&T T 7,6 %
ExxonMobil XOM 4,9 %
Chevron CVX 4,2 %
AbbVie ABBV 4,2 %
Leggett & Platt LEG 4,2 %

Osinkotuottoprosentit kerätty 20.1.2022

Suurimmat osinkojen korotukset viimeisten viiden vuoden aikana kirjattiin seuraavissa yrityksissä: Caterpillar, Peoples United Financial, PepsiCo, Aflac ja A.O. Smith.

Millä osinkoaristokraateilla on alhaisin P/E-luku?

Alhaisen arvostuksen ansiosta näiden aristokraattien riski suuriin kurssitappioihin on melko pieni, ja ne kaikki tarjoavat myös kohtuullisen osingon. Toisaalta alhainen arvostustaso ei välttämättä aina ole houkutteleva ominaisuus, sillä se kertoo sijoittajien vähäisestä kiinnostuksesta yritystä kohtaan. Toisaalta arvosijoittajat etsivät vastaavia alhaisen markkina-arvon omaavia osakkeita, joiden fundamenttien perusteella pitäisi olla kalliimpia. Tällöin osakkeen arvon voi odottaa nousevan tulevaisuudessa.

Yritys Kaupankäyntitunnus P/E Forward P/E Osinkotuotto-%
Nucor NOW 6,8 6,8 1,75 %
AT&T T 7,8 8,2 7,91 %
Franklin Resources BEN 9,8 9,2 3,30 %
Cardinal Health CAH 9,6 8,7 3,61 %
Aflac AFL 10,6 11,7 2,57 %

Taulukon arvot kerätty 10.1.2022

Osinkoaristokraatit: Kuka kasvaa nopeimmin?

Edellisen taulukon perusteella herää luonnollisesti kysymys, mitkä osinkoaristokraatit kasvavat nopeimmin.

Seuraavasta taulukosta löydät lupaavimmat osakkeet, joiden kasvuvauhti on ollut korkein vuosikymmenen aikana. Taulukon luontia varten osakkeet arvioitiin historiallisia tietoja käyttäen vuodesta 2014 alkaen, ja osakkeista kerättiin saatavilla olevia ennusteita vuoden 2024 loppuun asti. Tämä pitkän aikavälin lähestymistapa on tarpeen kokonaiskuvan saamiseksi.

Osakkeet on lajiteltu tarkastelujakson voimakkaimman kasvun mukaan. Viimeisellä rivillä on odotettavissa oleva voittojen kasvu kuluvana ja tulevana tilikautena.

Yritys Kaupankäyntitunnus P/E Forward P/E Osinkotuotto-% Odotettu tuloskasvu
Lowes LOW 28,3 21,0 1,27 % 8-11 %
S&P Global SPGI 32,8 30,6 0,69 % 7-10 %
Cintal CTAS 38,8 36,3 0,96 % 10-14 %
Shervin Williams SHW 38,0 31,4 0,68 % 14-18 %
AbbVie ABBV 10,6 9,6 4,18 % 8-10 %

Näiden yritysten kasvu on valtavaa ja paljon markkinoiden keskiarvoa suurempaa. Vastaavasti myös arvostus on korkeampi, eivätkä osingot ole aivan yhtä runsaita.

Jos sijoitushorisontti on useita vuosia, nopeasti kasvavat yritykset tarjoavat kuitenkin suurimmat mahdollisuudet – varsinkin jos ne ostetaan houkuttelevaan hintaan. Kovasti kasvavien osinkoaristokraattien arvostustasot ovat kuitenkin tällä hetkellä historiallisiin standardeihin nähden hyvin korkeat. Ainoastaan Lowe’s on normaalialueella.

AbbVie puolestaan on maltillisesti arvostettu viime kuukausien valtavien kurssinousujen jälkeenkin, vaikka kasvu todennäköisesti hidastuu huomattavasti tulevaisuudessa päättyvien patenttien vuoksi.

Suositus osinkoaristokraateista

Jokaisen sijoittajan tulisi vähintäänkin tutustua osinkoaristokraatteihin, sillä ne ovat yleensä alojensa isoja toimijoita. Lisäksi ne ovat muodostaneet useiden menestyneiden sijoittajien selkärangan.

Hyvin harvoissa tapauksissa ne osoittautuvat huonoiksi sijoituksiksi. Nämä yritykset ovat osoittaneet, että ne pystyvät selviytymään kriiseistä, kasvattaen osinkoja vuosikymmenien ajan.

Yksittäisistä osakkeista mielenkiintoinen osinkoaristokraatti on tällä hetkellä esimerkiksi Lowes. Yrityksen arvostustaso on maltillinen suhteessa odotettuun tuloskasvuun, ja yhtiöllä on makrotaloudellisia myötätuulia.

Yleiskatsaus: Kaikki osinkoaristokraatit Yhdysvalloista

Yritys Kaupankäyntitunnus Yritys Kaupankäyntitunnus
3M Company MMM Genuine Parts Company GPC
Aflac Inc AFL W.W. Grainer GWW
AbbVie Inc ABBV Hormel Foods Corp HRL
Abbott Laboratories ABT Illinois Tool Works ITW
Air Products and Chemicals Inc APD Johnson & Johnson JNJ
Archer Daniels Midland ADM Kimberly Clark KMB
AT&T T Leggett & Platt LEG
Automatic Data Processing ADP Lowes Companies LOW
Becton Dickinson BDX McCormick MKC
Brown Forman BF B McDonald’s MCD
Cardinal Health Inc CAH Medtronic MDT
Chevron Corp. CVX Nucor NUE
Cincinnati Financial CINF PPG Industries PPG
Cintas Corp CTAS PepsiCo PEP
The Clorox Company CLX Pentair PNR
Coca-Cola Co KO Procter & Gamble PG
Colgate-Palmolive CL S&P Global SPGI
Consolidated Edison ED Sherwin-Williams SHW
Dover Corp DOV Stanley Black & Decker SWK
Ecolab Inc ECL Sysco SYY
Emerson Electric EMR T. Rowe Price TROW
ExxonMobil Corp XOM Target Corporation TGT
Federal Realty Investment Trust FTR VF Corporation VFC
Franklin Resources BEN Wal-Mart WMT
General Dynamics GD Walgreen Boots Alliance WBA

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart