Yksi helpoimmista ja tunnetuimmista optiostrategioista on kirjoittaa optioita perustuen nykyiseen osakepositioosi. Useimmilla sijottajilla on portfolio, joka sisältää useita osakkeita ja ETF:iä. Jotkut sijoittajat pitävät osakkeitaan pitkään, mikä tunnetaan buy-and-hold strategiana. Toiset sijoittajat tykkäävät sen sijaan spekuloida ja pitävät osakkeita vain lyhyen aikaa.

Voit kasvattaa tuottoasi ja rajoittaa osakkeisiin liittyvää riskiäsi kirjoittamalla covered call-option. Tässä artikkelissa selvennetään covered callin käyttöä esimerkkien avulla. Optioiden kirjoittaminen eli myyminen velvoittaa toimittamaan osakkeet toisen osapuolen niin pyytäessä. Historialliset tulokset eivät välttämättä kuvaa tulevaisuutta luotettavasti. Sijoittajan tulee tuntea sijoitustuotteisiin liittyvät riskit.

Optioiden kirjoittaminen: Covered Call

Kuvitellaan, että portfoliossasi on 500 osaketta Unileveriä. Unileverin osakkeen hinta on noussut merkittävästi ja sitä tällä hetkellä vaihdetaan sen korkeimmalla hinnalla vuosiin. Nykyisellä hinnalla 46.83 voisi olla mielenkiintoista myydä joitakin call-optioita, jotka ovat suojattu sinun 500 osakkeella.

Jos myyt 5 call-optiota, joiden toteutushinta on 48 huhtikuulle (erääntyy 21. huhtikuuta) niin saat preemion 0,37 EUR per optio. Tämä tarkoittaa sitä, että saat yhteensä 185 EUR tai 0,8% nykyisestä position arvosta. Koska myydyt optiot on suojattu sinun osakepositiolla, niin ylimääräiselle marginaalille ei ole tarvetta. Strategia on tunnettu myös nimellä covered call.

Covered call Unilever

Unileverin osake heinäkuu 2012 – huhtikuu 2017. Tallennettu huhtikuu 2017. Lähde: LYNXin kaupankäyntijärjestelmä.

Covered callin vaikutukset

Kuten yllä näkyy saat 37 EUR per optio toteutumishinnan ollessa 48 ja sen erääntyessä kymmenessä päivässä. Mitä voi siis tapahtua ?

Erääntyy alle 48: Jos Unileveriä vaihdetaan 21. huhtikuuta alle 48 EUR:n, optiosi erääntyy arvottomana. Tämä tarkoittaa sitä, että ansaitset täydet 37 EUR. Jos osake olisi pysynyt muuttumattomana n. 46,33 EUR, olisit ansainnut 0,8%. Jos et olisi myynnyt optioita et olisi samaan aikaan ansainnut lainkaan voittoa.

Erääntyy yli 48: Jos Unileveriä vaihdetaan 21. huhtikuuta yli 48 EUR:n, optiosi toteutuu. Olet pakotettu myymään osakkeesi 48 EUR:n hintaan call-option haltijalle. Jos Unilever nousi 50 EUR (+6,7), tulisit myymään Unilever osakkeesi hintaan 48 EUR per osake. Tässä tapauksessa olisit menettänyt kaksi ylimääräistä euroa. Kohde-etuuden hinta voi nousta rajoittamattomasti, joten potentiaaliset tappiot sijoittajalle ovat periaatteessa rajoittamattomat.

Sijoittajana sinun tulee tiedostaa mitkä liikkeet ovat mahdollisia. Näetkö, että Unileverin osake nousee tulevana perioidina? Jos näin on niin sinun ei tulisi tehdä covered call-optiota.

Jos päätit myydä tämän call-option ja Unilever nousi 49 euroon. Voit myös päättää ”pyöräyttää” (roll over) optiosi. Ostat takaisin kirjoittamasi option ja myyt yhden seuraavassa kuussa. Tällöin et ole pakotetty myymään Unilever osakkeitasi.

Call-option valitseminen

Call-optioita on monia erilaisia, joten on tärkeä miettiä tätä hetken. Ensiksi sinun täytyy valita erääntymiskuukausi. On olemassa optioita jotka erääntyvät viikossa, kuukaudessa/kuukausissa tai vuosissa. Mitä pidempi option erääntymisaika on, sitä isompi preemio.

Option aikavälillä on myös vaikutus aika-arvon laskuun, tunnetaan nimellä Theta. Haluat option, jonka aika-arvo laskee nopeasti. Theta on korkein lyhyen aikavälin erääntymispäivillä.

Optiota kirjoittaessa ideana on, että tulet saamaan koko preemion optiosta. Tämä tapahtuu silloin kun optio erääntyy arvottomana. Tämän takia haluat option, jolla on korkea theta, koska tämä optio menettää arvoa nopeasti.

Kuukausi

Valitettavasti option valitseminen ei ole niin helppoa, että valitset vain lyhyimmän aikavälin, sillä preemion täytyy olla tarpeeksi korkea verrattuna välityspalkkiohin. Alla näet preemiot seuraaville kuukausille.

Kuukausi Preemio
Huhtikuu € 0,36
Toukokuu € 0,65
Kesäkuu € 0,90

Toteutumishinta (strike price)

Toinen valinta on toteutumishinta. Jos valitset at-the-money option, niin saatu preemio on paljon korkeampi kuin out-of-the-money optioon verrattuna. Kuitenkin suurin osa sijoittajista haluaa pitää heidän osakkeensa ja suosii sitä, että optio ei tule toteen. Tämän takia suurin osa sijoittajista etsii out-of-the-moeny optiota. Jos valitset option, jonka totetutumishinta on liian kaukana, niin preemio tulee olemaan liian alhainen. Tämä on nähtävissä alla olevassa kuvassa Unileverin optiolle kesäkuulle.

At-the-money 47 EUR call-optiolle saadaan preemioksi n. €1.30,  joka on noin 2.8% verrattuna osakkeen nykyiseen hintaan. Optio on avoinna n. 2,5 kuukautta, joten jos voimme tehdä tämän 5-6 kertaa vuodessa, voimme mahdollisesti tehdä mukavaa lisätuloa.

Valitettavasti tämä ei ole taaskaan näin yksinkertaista. Osake ei eräänny toteutumishinnan alapuolelle joka kerta. Tässä tapauksessa, joudut ostamaan optiosi takaisin tappioiden kera, pyöräyttää sen tai sinun täytyy myydä osakkeesi. Loppuen lopulta ei ole olemassa tiettyä sääntöä, joka auttaisi sinua tekemään täydellisen valinnan.

Eräs temppu, jota tykkään käyttää, kun päätän kirjoittaa option on tarkastella option deltaa. Delta antaa sinulle suurpiirteisin todennäköisyyden, että optio erääntyy in-the-money. Call-optio 49EUR kesäkuulle saa delta arvon 0.272, joka viittaa siihen, että todennäköisyys Unileverin erääntymiselle yli 49 EUR on 27%. Suosin optioita joiden delta on alle 0.25, jolloin todennäköisyys ei ole liian suuri. Sopiva arvo on kuitenkin jokaisen sijoittajan henkilökohtainen mielipide, jolloin sopivan tason valitseminen riippuu sijoittajan riskinottohalukkuudesta.

Volatiliteetti

Viimeinen asia, joka sinun täytyy hahmoittaa on volatiliteetin vaikutukset. Korkean volatiliteetin osakkeilla ovat korkeimmat preemiot. Jos osake vaivoin liikahti edellisessä periodissa, tulet näkemään todella alhaisia optiohintoja. Osa sijoittajista voi nähdä tämän syynä odottaa ennen  myynti-option kirjoittamista.

Alla näet optioiden hintoja kesäkuussa erääntyville optioille (Snap Inc). Nyt at-the-money call-optio tulisi antamaan minulle 2,35$ preemion. Tämä viittaa noin 12% tuottoon verrattaessa nykyiseen hintaan. Syy minkä takia preemiot ovat näin korkeella on se, että osakkeella on paljon korkeampi volatiliteetti kuin Unileverillä.

Ansaitse enemmän

Covered call -strategia on suhteellisen yksinkertainen keino tavoitella lisätuloja osakkeille ja ETF:ille. Koska optiot ovat katettu osakkeilla, on optioihin sijoittamiseen liittyvä riski rajoitettu. Sijoittajan tulee ajatella mitkä tekijät vaikuttvat option hintoihin ennen optioiden myymistä.

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita.   

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Päivän ylin
Päivän alin
---
---
---
---

Displaying the --- chart

Displaying today's chart