Mitä lyhyeksi myynti eli shorttaaminen on?

Suurin osa sijoittajista ostaa osakkeita, jolloin he hyötyvät hinnan noususta. Kun markkinoilla koetaan huonoja aikoja ja hinnat laskevat, lyhyeksi myynti eli shorttaaminen mahdollistaa hintojen laskusta hyötymisen.

Mitä lyhyeksi myynti on? Mitkä ovat shorttaamisesta koituvat riskit? Ja miten lyhyeksi myynti onnistuu käytännössä?

Tässä artikkelissa käsitellään näitä kysymyksiä ja luettuasi artikkelin, tiedät mitä lyhyeksi myynti on sekä miksi sitä käytetään.

Lyhyeksi myynti

Mitä lyhyeksi myynti on?

Shorttaminen eli lyhyeksi myynti tarkoittaa tilannetta, jossa sijoittaja uskoo kohdeosuuden hinnan laskevan, jonka seurauksena sijoittaja myy osakkeita joita ei omista. Tarkoituksena on lainata osakkeet, myydä ne, ostaa osakkeet takaisin alemmalla hinnalla ja palauttaa osakkeet lainaajalle.

Lyhyeksi myynnin tuotto muodostuu korkeamman myyntihinnan ja alemman takaisinostohinnan erotuksesta.

Kuinka voin myydä osakkeita joita en omista?

Yksinkertaisesti lainaamalla osakkeet toiselta toimijalta ja maksamalla tästä korkoa.

Esimerkiksi.

Sijoittaja shorttaa 100 osakkeita hintaan 10 EUR kappale eli yhteensä 1 000 EUR arvosta. Tällöin sijoittajalla on lainannut osakkeet välittäjältään ja hänellä on velvollisuus palauttaa nuo 100 osaketta takaisin välittäjälleen.

Kuukauden kuluttua osakkeen hinta on laskenut 20% hintaan 8 EUR, jolloin sijoittaja päättää ostaa osakkeet takaisin. Tätä kutsutaan myös nimityksellä ’sulkea short-positio’ tai ’cover shorts’.

Koska sijoittaja on myynyt osakkeet 10 EUR kappalehintaan ja ostanut ne takaisin hintaan 8 EUR kpl, on hänen voittonsa 2 EUR per osake eli yhteensä 200 EUR miinus välityspalkkiot ja korkokulut.

Kuinka lyhyeksi myynti onnistuu LYNXin kautta? 

Toisin kuin monilla muilla välittäjillä, LYNXin kautta shorttaaminen onnistuu yhtä vaivattomasti kuin osakkeiden ostaminen eikä shorttaamista varten tarvita erillistä sopimusta. Shortataksesi osakkeita LYNXin kautta, tulee sinulla olla marginaalitili.

Alla on kuvakaappaus TWS-kaupankäyntijärjestelmästä, josta näemme 25 osakkeen short-position Netflixin (NFLX) osakkeissa.

Netflix (NFLX) short-positio

Netflix LYNXin kaupankäyntijärjestelmässä.

LYNXin kautta shorttaamista voi harjoittaa marginaalilla. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittajalla voi olla tilillä esimerkiksi 5 000 EUR ja hän voi shortata haluamaansa osaketta esimerkiksi 6 000 EUR arvosta. Tällöin sijoittaja saa vipuvaikutusta short-positiolleen. Päivänsisäisessä kaupassa short-osakeposition marginaalivaatimus on 25% eli 5 000 eurolla voi todellisuudessa myydä lyhyeksi jopa 20 000 EUR edestä osakkeita. Lisäksi jos positio avataan ja suljetaan saman päivän aikana, ei korkokuluja kerry laisinkaan.

Mikäli short-positio halutaan pitää yön yli, on marginaalivaatimus 50%. Long- ja short-positioiden marginaalivaatimukset ovat lähes samat ja korkokulut lasketaan ns. yön yli pidetyistä positioista.

Lyhyeksi myymisen hyödyt ja riskit

Suurin hyöty shorttaamisessa on sen tuoma joustavuus. Normaalisti sijoittaja voi hyötyä ainoastaan kohdeosuuden hinnan noususta, mutta lyhyeksi myyminen mahdollistaa kurssilaskuista hyötymisen.

Mitä tulee lyhyeksi myynnin riskeihin; Short-positio voidaan ottaa valmiiksi omistettujen osakkeiden ”eteen”, jolloin kyseessä on (osittainen) suojautuminen eli hedge.

Tämä on sitä toimintaa mitä hedge-rahastot tekevät usein. Hedge-rahastot ottavat short-positioita omasta mielestään heikkoihin osakkeisiin ja ottavat long-positioita mielestään vahvoihin osakkeisiin. Lue lisää valuuttasuojauksesta ja viputuotteilla suojaamisesta.

Teoriassa short-position potentiaalinen tappio on rajaton ja voitto on rajallinen. Tämä johtuu siitä, että shortatun osakkeen hinta voi nousta teoriassa loputtomasti, mutta osakkeen hinta ei voi laskea nollan alapuolelle, jolloin maksimi voitto on teoriassa koko sijoitettu pääoma. Käytännössä short-position maksimaalinen tappio rajautuu marginaalivaatimukseen. On kuitenkin mahdollista, että markkina nousee rajusti yön aikana, jolloin sijoittaja voi menettää enemmän kuin mitä on alun perin sijoittanut.

Short-position viimeinen hyöty on laskevien hintojen nopeus. Markkinat liikkuvat pääasiassa rauhallisesti ylös ja volatiliteetti eli hintojen vaihtelu on tällöin matalaa. Laskevat markkinat käyttäytyvät usein täysin päinvastaisesti.

Laskevassa markkinassa volatiliteetti on usein korkealla mikä mahdollistaa nopeiden tuottojen tekemisen. Tästä syystä shorttaaminen on suosittua varsinkin aktiivisten kaupankävijöiden keskuudessa.

Mikäli sinulle tulee kysymyksiä, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme sähköpostitse tai puhelimitse.

Onko sinulla joku aihe, josta haluaisit meidän kirjoittavan artikkelin? Otamme mieluusti vastaan ehdotuksia artikkeleista osoitteeseen info@lynxbroker.fi!

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita.

Haluatko tietää enemmän osakkeiden ostosta ja myynnistä LYNXin kautta?

LYNXin kautta on mahdollista ostaa ja myydä melkein minkä tahansa pörssinoteeratun yrityksen osakkeita. LYNXin asiakkailla on pääsy yli 100:n pörssiin 25:ssä eri maassa, mukaan lukien Kiina, Yhdysvallat, Saksa, Australia ym.

Salkun suojaaminen viputuotteilla
Sam Laakso

Sam Laakso

Sijoittaja ja finanssialan asiantuntija

Sam Laakso on sijoittaja ja finanssialan asiantuntija, joka toimii LYNXillä sijoitusasiantuntijana. Sam kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen, sijoitustuotteisiin ja markkinoihin liittyen.

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Contact icon Soita
+358 (0)9-4245 1439
Contact icon Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Contact icon Keskustele
chatissa