Kuinka sijoittaa kultaan?

Kulta mielletään sijoittajien keskuudessa turvasatamaksi, johon turvaudutaan kun markkinoilla on paljon epävarmuutta. Kullan hintaan vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin monia, mikä tekee kullasta poikkeuksellisen sijoituskohteen. Sijoittajat, teknologiajätit, keskuspankit, valtiot ja koruteollisuus ovat kaikki kullan suurkuluttajia. Harva tietää, mutta kulta on tuottanut paremmin 2000 luvulla kuin S&P 500 osakeindeksi. 2000 vuoden alusta kulta on tuottanut yli 400 prosenttia, siinä missä S&P 500 on tuottanut “vain” 90%. Tämä artikkeli käsittelee kultaan sijoittamista, sekä kultasijoittajalle tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Kultaan voi sijoittaa monella tavalla

Kulta sijoituskohteena

Kulta nähdään usein sijoittajien keskuudessa taloudellisena suojana pahinta mahdollista vastaan. Tämä voi olla esimerkiksi kansainvälinen taantuma tai finanssikriisi. Kulta on hyvin erikoinen sijoituskohde, sillä kultamarkkinalla toimijoita on todellakin laidasta laitaan, aina keskuspankeista hammaslääkärilaitevalmistajiin. Osin tästä johtuen, kultaa voidaan pitää, joko omana sijoitusluokkana tai se voidaan luokitella raaka-aineeksi. Kultamarkkinat ovat erittäin likvidit ja kullalla käydään päivittäin suunnilleen yhtä paljon kauppaa kuin mitä kaikilla S&P 500 osakeindeksin osakkeilla yhteensä.

Kulta koetaan myös erittäin vakaaksi sijoituskohteeksi sen tuhansien vuosien historian vuoksi, vaikkakin viime vuosien markkinaturbulenssi on aiheuttanut isoja heiluntoja kullan hinnassa. Kulta nähdäänkin usein salkkua vakauttavana elementtinä vain pitkillä aikaväleillä. Lyhyen aikavälin heilahtelut ja kultamarkkinan suuri koko houkuttavat puolestaan paljon spekuloijia kultamarkkinoille.

Miten kultaan voi sijoittaa?

Kultaan voi sijoittaa monilla eri keinoilla ja kaikissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Koska kultaharkkoja ja kolikoita voi ostaa suurimmasta osasta maailmaa verovapaasti sijoitustarkoituksiin, kulta on niitä harvoja raaka-aineita, joihin yksityissijoittajat voivat sijoitetaan myös fyysisesti. Fyysisen omistamisen lisäksi kultataatut ETF:t sekä erilaiset pörssinoteeratut johdannaiset ovat nostaneet suosiotaan sijoittajien keskuudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Seuraavaksi käsittelen eri vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia.

Fyysinen omistaminen

Kullan fyysinen omistaminen on yksi suosituimmista kullan omistusmuodoista kaiken kokoluokan sijoittajille. Fyysinen omistaminen luo turva ja vakauden tunnetta, kun hankittua omaisuutta voi halutessaan pitää vaikka kädellään. Yksityissijoittajien lisäksi keskuspankit ja rahastot pitävät usein kultaomistuksiaan fyysisessä muodossa.

Fyysinen omistaminen tuo mukanaan myös haasteita. Yksi fyysisen sijoittamisen huonoista puolista on kullan säilöminen. Mihin arvokkaan kullan voi laittaa, jotta se olisi turvassa? Yleisinä vaihtoehtoja kullan turvalliselle säilyttämiselle ovat tallelokerot ja kotiin ostettavat kassakaapit. Mikäli fyysistä kultaa kertyy paljon, voi myös vakuutuksen ottaminen olla järkevää. Nämä kuitenkin lisäävät kultasijoittajan kustannuksia ja voivat vaikuttaa saatuihin tuottoihin merkittävästi. Monet yksityissijoittajat säilövät kultaa kodeissaan ilman erityisiä turvatoimia, jolloin vältytään säilytyskuluilta.

Kullan kotisäilytys ei kuitenkaan poista fyysisen kullan toista ongelmaa, joka on osto- ja myyntihinnan välinen spreadi. Spread tarkoittaa osto- ja myyntihinnan välistä erotusta. Osakkeissa spreadi on usein verrattain pieni, joskus vain muutamia senttejä. Tämä tarkoittaa, että voit ostaa ja myydä saman osakkeen ilman että kärsit osto- ja myyntilaidan välisestä erosta muutamaa senttiä enempää. Riippuen oston koosta, fyysisessä kullassa jalometallikauppiaan osto- ja myyntihinnan välinen ero voi olla yli 10%. Mikäli ostaisit kultakolikon, jossa spreadi on 10%, tulee kullan hinnan nousta 10%, jotta saisit sijoituksestasi omat takaisin.

ETF:t

Mikäli fyysisen kullan omistaminen ei syystä tai toisesta nappaa, kullalla voi käydä kauppaa helposti myös ETF:ien avulla. ETF säästämisen suosion nousun myötä yhä useampi sijoittaja on alkanut säästää osan varoistaan myös kulta ETF:iin. Kuukausisäästäminen fyysiseen kultaan on hankalaa, sillä pienissä määrissä fyysisen kullan ostamiseen liittyy valtava spreadi. Kulta ETF:t mahdollistavat tehokkaan kultasäästämisen, sillä niiden spreadit ja hallinnointipalkkiot ovat pääasiassa erittäin pienet. ETF sijoittaminen koetaan usein myös helpommaksi ja turvallisemmaksi kuin fyysisen kullan ostaminen ja säilöminen.

Kulta ETF:ien erikoisuutena on, että ne voidaan luokitella kahteen luokkaan takaamattomat ja taatutTällä tarkoitetaan rahaston fyysistä kultatakausta. Mikäli kulta ETF on taattu, ETF:ää hallinnoiva yhtiö on sitoutunut ostamaan ja myymään fyysistä kultaa rahaston nimiin riippuen rahaston kysynnästä. Rahastoyhtiö ostaa ja myy fyysistä kultaa sen mukaan kun rahastoon virtaa rahaa sisään ja ulos. Takaamattoman kultarahaston tuotto perustuu johdannaisiin. Tällaisia takaamattomia rahastoja kutsutaan synteettisiksi rahastoiksi.

Synteettiset kultarahastot eivät ole kansainvälisesti verrattuna yhtä suosittuja kuin taatut kultarahastot. Sijoittajalle on tarjolla lukuisia kulta ETF:iä, joista kaikista tunnetuin on Yhdysvaltalainen SPDR Gold Shares (GLD) ja samalla GLD on maailman vaihdetuin kulta ETF. Vuoden 2018 alussa voimaan astunut MiFID 2 direktiivi estää nykyisin euroopalaisia yksityissijoittajia ostamasta pohjoisamerikkalaisia ETF:iä suoraan Yhdysvalloista. Tästä huolimatta eurooppalaisille yksityissijoittajille on tarjolla monia vaihtoehtoja Euroopan pörsseistä ja voit halutessasi lukea lisää yhdysvaltalaisten ETF:ien ostamisesta Euroopasta täältä.

Kullan osalta Saksan IBIS pörssi tarjoaa Xetra-Gold nimistä kulta ETF:ää, jonka voit löytää LYNXin ja muiden välittäjien kaupankäyntijärjestelmistä ticker-koodilla 4GLD. Xetra-Gold on fyysisesti taattu kulta ETF ja kultavarantojen mukaan mitattuna maailman kolmanneksi suurin. Xetra-Goldin vuotuinen hallinnointikulu on verrattain matala 0,39% p.a. mikä yhdistettynä kultatakaukseen tekee Xetra-Goldista hyvän vaihtoehdon eurooppalaiselle kultasijoittajalle.

Johdannaiset

Kuten lähes kaikilla raaka-aineilla, kullan hinta muodostuu fyysisellä spot-markkinalla sekä futuurimarkkinoilla, joista futuurimarkkinoille myös yksityissijoittajilla on pääsy. Futuurit ovat vaativia sijoitusinstrumentteja, jotka tarjoavat sijoittajalle huomattavaa vipua suhteessa pääomavaatimuksiin. Tästä syystä täysimittaiset futuurisopimukset eivät sovellu aloittelevalle sijoittajalle ja futuureihin on syytä tutustua perinpohjaisesti ennen niiden käyttöä. Voit halutessasi lukea lisää futuureista sijoituskohteena täältä.

Yksityissijoittajille helpommin lähestyttäviä johdannaisia ovat viputuotteet, kuten minifutuurit ja Bull & Bear-sertifikaatit. Viputuotteet tarjoavat sijoittajalle nimensä mukaisesti vipuvaikutuksen kohdeosuuteen – tässä tapauksessa kultaan. Vaikka viputuotteet ovat erittäin riskisiä tuotteita, oikein käytettynä viputuotteet mahdollistavat merkittäviä tuottoja pienellä riskillä. Toisin kuin monissa muissa johdannaisissa, viputuotteissa riski rajautuu sijoitettuun pääomaan. Henkilökohtaisesti olen aina valmis häviämään koko sijoitetun pääoman, kun käytän viputuotteita. Tämä tarkoittaa sitä, että positiot ovat pieniä, mutta kaupan onnistuessa on tuottopotentiaali silti huomattava. Kuten kaikissa johdannaisissa, viputuotteet eivät sovi aloittelijoille, joten on hyvä pysytellä esimerkiksi ETF:issä ainakin alkuun. Jos haluat, voit lukea lisää viputuotteista täältä.

 

Tietoisku!

Toisin kuin muut raaka-aineet, kulta, hopea, platina ja palladium nimetään spot-markkinoilla samaan tapaan kuin valuutat eli esimerkiksi XAU/EUR (kullan spot hinta euroissa) tai XAG.GBP (hopean spot hinta Britannian punnassa). Myös LYNXin kaupankäyntijärjestelmistä löytyy XAU.USD (kullan spot hinta Yhdysvaltojen dollareissa) sekä XAG.USD (hopean spot hinta Yhdysvaltojen dollareissa), joiden kautta sijoittajalla on pääsy Lontoon Locon spot markkinalle. Huom. LYNX ei tarjoa fyysistä toimitusta tarjoamilleen sijoitustuotteille, eikä fyysisen kullan ostoa tai myyntiä.

 

Mikäli sinulla on kysyttävää sijoittamiseen liittyvistä asioita, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Onko mielessäsi sijoittamiseen liittyvä aihe, josta haluaisit meidän kirjoittavan artikkelin? Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sähköpostitse osoitteeseen info@lynxbroker.fi!

Sam Laakso

Sam Laakso

Sijoittaja ja finanssialan asiantuntija

Sam Laakso on sijoittaja ja finanssialan asiantuntija, joka toimii LYNXillä sijoitusasiantuntijana. Sam kirjoittaa artikkeleita sijoittamiseen, sijoitustuotteisiin ja markkinoihin liittyen.

Related posts

Kyllä, haluan ilmaisen tietopaketin

LYNX on paras osakevälittäjä kansainvälisillä markkinoilla. Tutustu tietopakettiin ja ota yhteyttä!

Information package image
Tietopaketin sisältö
  • Hinnasto
  • Salkunsiirtolomake
  • Perussopimus, marginaalisopimus, optio-ja futuurisopimus
  • Ilmainen e-kirja, joka sisältää 12 vinkkiä sijoittamiseen
required field
Antamalla meille tietojasi hyväksyt sen, että LYNX tallentaa tiedot ja käyttää niitä markkinointitarkoituksiin. Voit peruuttaa tämän ottamalla meihin yhteyttä info@lynxbroker.fi.
Contact icon Soita
+358 (0)9-4245 1439
Contact icon Lähetä sähköpostia
info@lynxbroker.fi
Contact icon Keskustele
chatissa